“Een slecht kinderboek bestaat dat”… leesplezier op 1 daarna komt….

Tja… Je hoort het wel vaker (of leest het)  een slecht kinderboek..

Maar wie gaat dat bepalen, of een boek goed of slecht is? En wat is er belangrijk op welke leeftijd… Wie heeft er invloed op, of zou er invloed op/in moeten hebben?
Als volwassene zul je ook boeken tegen komen die jij misschien geweldig goed  kan vinden maar je partner of collega vindt datzelfde boek verschrikkelijk. Herkenbaar?

Ik ben dol op lezen (ook niet altijd zo geweest he mam 😉 ) en dol op voorlezen. Ik probeer dat in de klas zoveel mogelijk te doen en ook onze 3 kinderen lezen we/lazen we voor (de oudste 2 lezen nu liever zelf dan dat ze worden voorgelezen). De jongste vindt lezen maar zo zo en leest liever niet of gaat voor de Donald Duck, Dummie de Mummie of het leven van een Loser … Ik heb dan weleens discussies met andere volwassenen die vinden dat ik (juist als juf) moet stimuleren dat ze wél ‘goede’ boeken gaat lezen…. natuurlijk is er een verschil in boeksoorten en boeken met meer inhoud…. maar…
Ik probeer dan duidelijk te maken dat ik allang blij ben dát ze leest!
Al leest ze de folder van de plaatstelijke buurtsuper… ze leest. Ze maakt leesmeters.
Op dit moment heeft ze in de bieb ineens de “toneellezen” boeken ontdekt en doen we dat iedere avond samen. “het is net als met de musical van T (grote broer) he mam?!”

Ik hoop dat ze na verloop van tijd ook de andere boeken zal ontdekken (met wat hulp van mama), de boeken die bij mij  in de kast staan (Thea Beckman, Evert Hartman enz….) Want je hebt als ouders wel degelijk invloed en je kunt je kind een beetje sturen (maar het moet wel eerst plezier in lezen hebben).

Ik las zojuist dit artikel door Marcel Van Driel​ over Geronimo Stilton en al die anderen…

Lezen moet leuk zijn, fijn zijn voor kinderen, zich kunnen verliezen in een verhaal, meeleven met de persoon of personen in een boek. je woordenschat daarnaast uitbreiden…Wanneer je plezier krijgt en hebt in lezen komt daarna de rest…. de aandacht voor literatuur en een ‘goed’ boek…

Geef een reactie