“Alle bladeren verzamelen!!!” over knippen en een vraag over schaarhantering

herfst00

De afgelopen weken heb ik samen met mijn kinderen al heel wat herfstmaterialen weten te verzamelen. Veel is mee gegaan naar school, maar ook thuis liggen nog veel eikels, kastanjes en gedroogde bladeren.
Maar ja… daar moét dan iets mee… voor mijn gevoel. Het kriebelt om te knutselen.

Afgelopen maandag maakte ik al een herfstslinger door te stempelen met bladeren en appels.
Vandaag besloot ik om er een egel van te maken.
Ik ben dól op egels. Zeker tijdens de herfst. Ik weet niet wat het is maar ik heb het altijd al gehad.

Goed, wat heb je nodig?
* vouwcirkels
* herfstbladeren liefst met een punt
* schaar
* lijm

In DIT filmpje is te zien hoe ik 2 egels maakte.
Daarnaast stelde ik ook een vraag over knippen en ik ben ontzettend benieuwd naar de ideeën van andere leerkrachten hierover. De vraag was/is… hoe leren jullie een kind de schaar vasthouden?
Ik heb het zelf ooit op de kleuterschool geleerd door mijn middelvinger en duim in de ogen van de schaar te houden en mijn wijsvinger op de onderkant. Ik merk alleen dat na al die jaren dat er heel veel leerkrachten zijn die het de kinderen anders aanleren, Duim en wijsvinger in de ogen van de schaar.

Ik hoop dat jullie een berichtje achter willen laten.20151021_163000

20151021_162932

6 reacties

  1. duin in bovenste oog
    wijsvinger en middelvinger in het onderste oog, twee vingers geeft meer kracht voor het open en dicht maken.

    • ik doe het duim in het bovenste oog en wijs- en middenvinger in het onderste oog. Op het bovenste oog heb ik ook oogjes plakken zodat de kleuters zien dat dat bovenaan moet. Als ze hun pols draaien om te knippen laat ik ze omhoog knippen. Ik heb scharen met veren en zonder en ook scharen sinds dit jaar met gewoon een lus, vingers errond en knippen maar .Wij hebben ook een scheurbak in de klas en binnenkort een knipbak( waterbak met allerlei papier in en knippen maar).

  2. Ik heb het geleerd, en ook altijd aan kinderen aangeleerd zoals jij het beschrijft. Dan kan de schaar wat wijder open. Ik leerde ze vooral ook om achterin de schaar te knippen, hem niet steeds dicht te knippen en de arm tegen het lichaam te houden voor meer gecontroleerde sturing. Dan volgt meteen logischerwijs ook het draaien van het werk met de ‘niet kniphand’.
    Wat mij vooral opviel, de laatste jaren dat ik kleuters had, was dat veel kinderen thuis helemaal niet meer knipten.. Vonden ouders ’te gevaarlijk…’ Dat heb ik ook proberen te keren. Al jong laten doen, lekker oefenen in reclamebladen en oude tijdschriften, dat maakt ze tot vaardige, handige knippers!

Geef een reactie