Klassiek in de kleutergroep

john strauss jr

Ik schreef er vorige week ook al een stukje over, klassieke muziek in de groep.
Vorige week had ik classic fm opgezocht op het digibord en aangezet. Toen waren het vooral de meisjes die opkeken en balletachtige bewegingen gingen maken.
Op classicfm hebben ze tijdens de herfstvakantie (16 t/m 30 oktober) een uur met klassieke muziek speciaal voor kinderen.
We waren gisteren nog maar net met de werkles begonnen toen ik me realiseerde dat het half tien geweest was en dat het klassieke uur voor kinderen al begonnen was.
Vlug zocht ik de website op en de violen en trompetten vulden de groep.
Sommige kinderen keken er al niet eens meer van op.

Het eerste muziekstuk wat er gespeeld werd was van Franz Liszt, Liebestraum no.3

Daarna kwam Pietro Mascagni, Cavalleria Rusticana-Intermezzo

Het werd 10 uur en daarom kwam het journaal, fikse teleurstelling in de klas dat de radio even uitging.
Maar 5 minuten later kwam er ( tot mijn grote plezier, love Johan Strauss JR)
Johann Strauss JR, an der schönen blauen Donau
IMG-20151023-WA0002

Een jongetje begon te dansen (armen boven zijn hoofd en een pirouetje draaien) door vriendjes werd er eerst om gelachen. Toen heb ik de werkles stilgelegd en er over gesproken…
“Dit is klassieke muziek en daar kun je net als bij Kinderen voor Kinderen en K3 op dansen. Vaak wordt dat door balletdansers en danseressen gedaan en is dus helemaal niet gek!”
Je hoorde sommige kinderen bijna denken 😉
Daarna ging iedereen weer aan het werk maar het dansende jongetje bleef dansen, fladderde tussen de groepstafels en bouwwerken door.

Wat er toen gebeurde was zo mooi, kippenvel momentje voor deze juf…
4 of 5 andere jongens gingen mee dansen, ook de armen de lucht in en een pirouette draaien, op de tenen lopen en ga zo maar door.

Er werd overigens heerlijk gewerkt door de groep. Een fantastisch hoog bouwwerk van Kapla kwam tevoorschijn in de bouwhoek, er werd een tekening gemaakt van een wolk en regen (noem het toeval of niet…. maar de vier jaargetijden van Vivaldi was op dat moment op de radio, de herfst)

20151023_095016

Niet ieder klassieke stuk zal zich lenen om in de klas aan te zetten (vorige week wel bemerkt) maar juist omdat dit het uur was voor de kinderen, merkte ik echt wel dat het voor veel kinderen in goede aarde viel.

4 reacties

Geef een reactie