Snip, over angsten overwinnen, dapper zijn en vriendschap

Snip-Illustratie

Snip is een vogel. Gewoon, met een snavel, twee pootjes en twee vleugels. Nou ja, helemaal gewoon is Snip nou ook weer niet. Snip durft namelijk niet te vliegen.
Dus wanneer zijn vriendjes in de herfst naar warmere streken vertrekken, blijft Snip alleen achter. Maar hij mag dan een klein hartje hebben, het is wel een hartje van goud!Als de dieren in het bos zijn hulp nodig hebben, is Snip altijd in de buurt. En zo wordt hij toch een held.

Een prachtig mooi boek vond ik het, om zelf te lezen, om voor te lezen.
Ieder kind (maar ook volwassenen) kunnen zich vast wel herkennen in Snip.
Iedereen durft weleens iets niet en hoe voelt het dan, als je een angst kunt overwinnen.
Een mooie gelegenheid om in de klas te praten over gevoelens. Wie heeft zich weleens bang of angstig gevoeld om iets te doen en hoe ben je over die angst heen gestapt? Wie heeft je daarbij geholpen.

Het boek nodigt ook uit om te werken met licht en donker.
Schaduwen. De seizoenen (maak een woordweb)
Het verhaal begint in de nazomer en speelt zich af in de herfst en de winter. Het slot komt in de lente.

Knutselen zal erg leuk zijn, laat kinderen het bos maar schilderen, bespreek welke kleuren er in het boek te zien zijn, hoe zien de bomen er dichtbij uit en welke kleur hebben de bomen die wat verder weg in het bos staan? (je zou mijn idee van de bomen stempelen kunnen gebruiken KLIK HIER

Snip helpt een egel die vast zit in de struiken, hoe zien die struiken er uit?
Nadat het bos of de struiken geschilderd zijn, kan Snip gemaakt worden samen met, of juist zonder de egel.

Om verschillende technieken te gebruiken, kan je dan van een vouwblaadje Snip maken, of een aantal herfstbladeren (ideeën komen uit het Mega  grote vouw-en telboek, Spelend leren! van Thea van Mierlo)
20151027_11162120151027_11170720151027_111729

De vriendjes van Snip trekken naar het zuiden en de dieren in het bos gaan een winterslaap houden. Tijdens het thema winter kun je hier mee aan de slag, wat voor vogels zijn er trekvogel (maak er een mindmap of woordweb bij).

Wanneer je poppetjes hebt van een vogel, eekhoorn, egel en een muis dan kan je ze van groot naar klein of van klein naar groot laten zetten.
In het boek komen de vogelvriendjes van Snip ook tevoorschijn, tel de vogeltjes samen met de kinderen en leg voor ieder vogeltje een fiche/dopje/blokje neer. Tel ze samen en vraag bijvoorbeeld welke de eerste, de middelste of de laatste is. Stel nou dat er 1 weg zou vliegen of erbij zou komen, hoeveel vogeltjes blijven er dan over, wie is er dan de eerste/middelste/laatste.

En zo zijn er nog tal van mogelijkheden  bij dit prentenboek.

snip

Het boek is geschreven door Claudia Lagermann en geïllustreerd door Hanneke Siemensma, uitgegeven door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Geef een reactie