Johanna in de trein (Johanna im zugg)

0582_Johanna_Cov_z:0582_Schaerer_Johanna_Cov_5_x
Johanna im zug by Kathrin Schärer, 2009 Atlantis Verlag, an imprint of Orell Füssli Verlag Zürich, Switzerland

Een paar weken terug las ik bovenstaande prentenboek in het Nederlands. Inmiddels is het boek niet meer leverbaar, alleen de duitse versie.
“Het boek gaat over Johanna, een biggetje die op reis gaat, maar het potlood van de tekenaar bepaalt waar de reis naartoe gaat.” Ik teken een lange trein, een trein met allemaal wagons.
Is dit al een verhaal?
Kijk maar mee, dan vertel ik je nog meer.

Een boek op rijm, Er is interactie tussen de tekenaar en het biggetje. Het verhaal lijkt erop dat de big op onderzoek uit gaat, zonder zich nog aan de tekenaar te storen. Tijdens het verhaal vraagt Johanna de tekenaar regelmatig om meer details. Een bijzonder boek over dieren en fantasie, het verhaal kan nog veranderen.

Door dit verhaal kreeg ik allerlei ideeën die ik graag met jullie wil delen.
Ten eerste is daar het idee om de kinderen zelf Johanna te laten tekenen en een ander avontuur te laten beleven, maar, en dat is echt leuk om te doen! Een stripverhaal laten tekenen in groepjes van 4. Bespreek het verhaal, bepaal wat het begin, midden en einde is en laat kinderen samen bepalen wat er op de striptekeningen komt. In 4 tekeningen het verhaal in stripvorm (meteen een mooie gelegenheid om het fenomeen “strips” te behandelen).
Ik heb een locomotief gemaakt met een aantal wagonnetjes erachter. In verschillende kleuren. Ze zijn gemaakt door 16 vierkantjes te vouwen. Ik hang daarvoor altijd een stappenplan op (nadat ik de kinderen eerst in de kring heb laten zien hoe het moet). Zo kunnen ze precies zien wat ze moeten doen. De wielen heb ik gemaakt door een prittstift om te trekken.

20151029_13542320151029_135427
De kinderen kunnen de trein uiteraard opplakken maar wat ik gedaan heb is het volgende: Ik heb de locomotief opgehangen aan de muur (zonder wielen) en daarna in een opdracht de wagons laten ophangen: “Pietje, pak jij de rode wagon maar eens en Lara, jij de blauwe” enz… enz… Vervolgens kun je dit ook doen met de wielen. Uiteraard kan je er voor kiezen om dezelfde kleur wielen bij de wagons te plakken, maar je kunt er ook een andere opdracht van maken en zeggen: “plak de rode wielen maar onder de groene wagon”
20151029_13542320151029_135427

Knip verschillende vormen uit in de kleuren van de wagons, welke vormen horen bij welke wagon? Of teken met whiteboardstift een vorm op een wagon en laat eronder alle zelfde vormen leggen.
Wanneer je de wagons en de wielen lamineert kan je er met een whitboard stift ook letters of cijfers op schrijven die je later weer kunt uitwissen. Zet cijfers op de wielen en stippen op de wagons, welke wielen horen bij welke wagon?  Of leg fiches, blokjes enz… onder de wagons.
Wanneer je iets met even en oneven wilt doen, zorg dat je 2 locomotieven hebt en maak een even en een oneven trein.
Vraag welke wagon de eerste, middelste, laatste is. De 1e, 2e, 3e, 4e, 5e etc…
Maak in de kring een trein (zet gewoon stoeltjes achter elkaar en naast elkaar). Geef opdrachten: Voorin zit Sylvie, naast Sylvie mag Lisanne, áchter Lisanne mag Thomas, achterin mag Stan en voor Stan mag Lars, naast Lars mag Jelle….. waar is er nog een lege plek over? Hoeveel kinderen zitten er in de trein, wie zit er voorin? Wie achterin? Wie in het midden. Sylvie stapt bij het volgende station uit, hoeveel kinderen zitten er dan nog in de trein? enz… enz…
Gebruik je geplastificeerde trein en teken een plaatje op een wagon, zet een letter op de wielen, met welke letter begint het plaatje? Wie kan de letter erbij vinden.
Je kan ook afbeeldingen die op elkaar rijmen uitprinten en op de wagons en wielen plakken, welke woorden rijmen er? Dus welke wielen passen er bij de wagon.

20151029_114400

Heb je een treinbaan in de klas? Geef er opdrachten bij: “maak een treinbaan van de huishoek naar de bouwhoek” Hoeveel wagons moeten er mee? Welke wagon is de eerste/middelste/laatste. Welke kleur hebben ze? Is de treinbaan van de huishoek naar de bouwhoek langer of korter dan de baan van de bouwhoek naar de zandtafel? Hoe weet je dat?

In de speelzaal kan je de kinderen in een treintje laten staan en gedurende een liedje ze vrij door de speelzaal laten lopen. Wie staat er vooraan? Dat is de machinist, wie staat er achteraan? Als de voorste achterin moet stappen, wie komt er dan vooraan te staan?

Op een klein stationnetje is altijd leuk (en kennen de meeste kinderen wel)
Je hebt ook het liedje: “Een treintje ging uit rijden”  Wanneer je zingt: “en ze deden zo en ze deden zo” mag het kind voorop laten zien wat de rest moet doen.
Toen mijn oudste nog een baby was, inmiddels ruim 12 jaar geleden zong ik vaak het liedje “er gaat een treintje naar dromenland” Bij dit liedje zou je de kinderen kunnen laten tekenen. “Hoe ziet jou dromenland eruit”?treintje naar dromenland

Wil je nog meer knutselen? Met 16 vierkantjes vouwen kun je heel veel doen… de trein maken die ik hierboven al aangaf. Maar wanneer je de vierkantjes losknipt. Kan je ook een mozaïek maken.20151029_134304Of maak bakjes, ook weer met 16 vierkantjes en maak een ruimtelijke trein. Kan ook met wc -rollen. Op pinterest is genoeg te vinden!

Er zijn natuurlijk nog veel meer ideeën rond het thema “de trein”  Ik weet toevallig dat juf Bianca op haar website allerlei ideeën rondom de trein heeft met duplo.

Heb je zelf ook ideeën? Deel ze gerust hieronder. Leuk!

Geef een reactie