Moederdag en vaderdag en de ‘knutselstress’

690Welke leerkracht herkent het niet? Zo eind april/begin mei dan realiseer je je (al dan niet samen met je collega’s) dat moederdag en vaderdag er weer aan komen. Wat ga je knutselen? Het moet voor de kinderen ‘makkelijk’ te maken zijn, er moet een versje/liedje bij maar het moet daarnaast ook vaak nog passen binnen het thema waar je mee bezig bent.
Als moeder weet ik hoe blij ik was, en ben met de knutsels waar mijn kinderen mee thuis kwamen en komen. Zeker als ze (hoe schattig) een jaar of 4/5 zijn en het versje nog zelf weten op te zeggen, of wanneer ze in groep 3 zitten en het zelf hebben kunnen schrijven.
Als moeder en juf realiseer ik me hoeveel energie en tijd veel leerkrachten er in stoppen om iets leuks te maken met de kinderen, iets wat de ouders eventueel nog kunnen gebruiken. Ik probeer ook altijd om NIET te vergeten om de leerkracht te bedanken voor de tijd die hij of zij er met de klas in gestoken heeft. (bij mijn kinderen met vaderdag zelfs 2x want ze hebben een papa en een stiefpapa en 2 cadeautjes te maken).
MAAR, ik heb ook wel jaren meegemaakt dat er binnen school discussie ontstond tussen de leerkrachten, over het wel of niet afschaffen van het maken van cadeautjes. Kreten die dan voorbij komen zijn:” kost veel tijd, geen waardering van de ouders, er wordt niet naar omgekeken, wat nu weer te verzinnen, zelf de kinderen iets laten maken ipv de leerkracht bedenkt”
Toen ik nog geen kinderen had heb ik dat wellicht ook weleens gedacht. Nu ben ik ruim 12 jaar moeder en weet ik hoe blij ik ben met de zelfgemaakte knutsels.

Met de nadruk op ZELF GEMAAKT

En daarom schrijf ik deze blog, want….

Afgelopen week zaten mijn kinderen en ik in de auto en toen begon mijn jongste:

“Mam, waarom mogen we met vader-en moederdag nooit eens zelf kiezen wat we maken?! Ik vind het helemaal niet leuk als we allemaal hetzelfde maken”.

En ze heeft natuurlijk helemaal gelijk! Ieder kind is anders, de mama’s en de papa’s ook en waarom zouden ze dus niet zelf mogen kiezen wat ze knutselen?
Wanneer je als leerkracht ‘bang’ bent dat ze niks maken of het afraffelen, kun je ze natuurlijk een opdracht meegeven en ze binnen die opdracht alle vrijheid geven, of je laat het helemaal los en laat ze eerst zelf brainstormen over dat wat leuk is voor mama/papa om te maken. Welke materialen heb je er dan voor nodig? Etc.
Ik ben nieuwsgierig naar op hoeveel scholen/klassen het zo gedaan wordt. Zelf heb ik het in ieder geval nog weinig meegemaakt dat kinderen de ‘vrije’ hand hebben in het maken van hun vader – en moederdagcadeautje.
Natuurlijk zullen er praktische overwegingen zijn en andere mitsen en maren….  Mijn kinderen vonden in ieder geval dat het weleens anders kon (en soms minder ingewikkeld). “Laat ons zelf maar bedenken wat leuk is voor jou mam”.

Het is het overwegen waard toch? Als leerkracht niet meer allerlei (wat wij denken) knutselideeën opzoeken op pinterest e.d. maar wel de kinderen de materialen en vrijheid geven om zelf iets moois te maken/schrijven.

art-from-the-heart-kaart-met-hartje-van-woorden-voorkant

4 reacties

  1. Mooi geschreven!! Helemaal mee eens. Al zijn wij erg voor kindeigen creaties… Nog steeds ook bij ons massaproductie bij moeder/ vaderdag.. Goed om hier weer eens extra over na te denken…

    • Ik ben ook voor kind-eigen creaties. Vaak wil je dat ze een bepaalde techniek leren beheersen of leren knippen/scheuren oid maar op de een of andere manier is het met vader/moederdag een kwestie van massaproductie. Natuurlijk ieder kind doet het op zijn of haar eigen manier, maar het is wel 30x dezelfde theemok of sleutelhanger.

  2. Super leuk om altijd lekker te knutselen met de kids voor mijn man! Vorig jaar hadden we een hotelletje gemaakt met daarin een overnachting! Hij was helemaal onder de indruk!

Geef een reactie