de Liedjesbox en versjesbox

20151103_132959

De “liedjesbox”

Ik denk dat ik deze al heb sinds ik mijn lio stage heb afgerond…. Heel lang dus 😉
En inmiddel zitten er ook heel wat liedjes in?

Hoe ben ik begonnen? Ik vond en vind liedjes zingen erg leuk. Zeker met de kleuters. Helaas vergat ik nog weleens de tekst van een aangeleerd liedje en aan het eind van het jaar, wist ik vaak niet meer welke liedjes er aangeleerd waren of wanneer een leerling me vroeg om een bepaald liedje nog eens te zingen, was ik de tekst dus kwijt.

Zo ontstond het idee van de liedjes (en later ook de versjes) doos.
Ik heb bij de Xenos (action bestond toen nog niet) destijds een vrolijk doosje gekocht waar een groot formaat vouwkarton in paste.
Vervolgens ben ik alle liedjes die ik aanleerde, iedere keer op een vouwkarton gaan plakken, de tekst aan de ene kant, een plaatje/symbool op de andere kant zodat de kinderen het liedje konden herkennen aan de afbeelding.

20151103_13300420151103_133013

Lamineren maar, eerst met boeklon, later met een lamineerapparaat.
Wanneer er dan wat tijd over was aan het eind van de ochtend of middag (of na het fruit eten oid) haalde ik de doos tevoorschijn en mocht er steeds een ander kind een liedje kiezen.
Omdat het de liedjes waren die we al geleerd hadden, zongen alle kinderen vaak enthousiast mee.
Soms haal ik er wel liedjes uit, thematische liedjes (Sint, Kerst, Pasen) en soms laat ik er expres eentje zitten als grapje.
“Nu kiest de juf een liedje” en dan is er natuurlijk grote hilariteit als we in de  lente ineens een kerstliedje zingen of in de zomer zingen over 5 blaadjes die gaan vallen.

In de loop der jaren ging ik ook weleens engelse liedjes zingen en deze heb ik op een andere kleur gedaan zodat de kinderen dat wel kunnen herkennen.
Hoofd, schouders, knie en teen heeft namelijk hetzelfde plaatje als “head, shoulders, knees and toes….20151103_133017

Op dezelfde manier heb ik ook een versjesdoos gemaakt.
Ik ben eigenlijk weleens nieuwsgierig naar in hoeveel kleutergroepen er nog versjes gedaan worden. Heb gemerkt de afgelopen jaren dat er niet heel veel versjes meer aangeboden worden. Of lijkt dat maar zo?

Geef een reactie