5/12 over surprises en wanneer vertel je ‘het geheim’

keep-calm-and-wait-for-5th-december

De titel van deze blog zegt het al….

De decembermaand komt eraan en over een week begint het Sinterklaasjournaal.
Mijn kinderen zijn bijna 9, 11 en 13 en zijn op de hoogte van ‘Het geheim’. Zo zien ze het zelf in ieder geval, een bijzonder geheimpje tussen de grote mensen en de kinderen uit de bovenbouw. Zij weten hoe het zit.
Bij mijn kinderen op school worden er vanaf groep 6 surprises gemaakt. Erg leuk en ook bijzonder! Meestal zijn de kinderen dan al op de hoogte… dácht ik.
Maar er zijn dus ook kinderen die nog wel geloven in die groep, zo hoorde ik gisteren en vandaag.
Mijn kinderen kregen zelf een ‘donkerbruin’ vermoeden zo gezegd en hebben we in de zomer voorafgaand aan de decembermaand op de hoogte gebracht. Onze oudste dochter (nu bijna 11) keek er niet van op en wist  het destijds allang…. Ze had in groep 5 nog gedaan alsof ze het niet wist (voor ons 😉  ). Ze was er meer boos/verontwaardigd over dat wij al die tijd gelogen hadden.
De oudste en de jongste hadden op het moment van vertellen beiden zoiets van “hmmm dat dacht ik al, maar wist het niet zeker”.
Bij alle 3 hebben wij het verteld. Maar laatst hoorde ik van iemand dat ze het haar zoon nog niet verteld had maar de leerkracht zijn mond dus voorbij praatte. Moeder was ‘not amused’.
Afgelopen week vertelde een moeder me: “ja maar, de leraar gaat toch zeker wel vertellen in de klas wat de bedoeling is en dat het een groot toneelstuk is?”

Daar keek ik wel van op. Natuurlijk zullen leerkrachten uitleggen wat surprises zijn en wat daar de bedoeling van is… maar is het aan ons als leerkracht/school om kinderen te vertellen over het ‘geheim’ rondom 5 december?

Ik ben wel nieuwsgierig naar de meningen.
Zelf sta ik in een kleutergroep en heb hier dus weinig mee van doen, behalve bij mijn eigen kinderen. Maar hoe zit dat met bovenbouw collega’s? En hoe is dat bij anderen op school? Vanaf welke groep doen jullie surprises of is dat per jaar verschilend? Afhankelijk van het aantal ‘gelovigen’ in de klas?

Geef een reactie