Kleuteruniversiteit in Dordrecht: inspirerend, vol humor en collega’s

20160305_134923

Zaterdag 5 maart was het dan eindelijk weer zover. Een nieuwe inspiratiedag van de Kleuteruniversiteit.
Een feestje want ze bestaan 2 jaar en voor mij een feestje omdat ik er als ambassadeur bij mocht zijn! Daarnaast was het voor mij de 4e keer dat ik kwam, en hoe leuk, ik was er ook bij de allereerste keer.

Omdat ik deze keer niet zo ver van huis hoefde, werd ik door mijn zoon en man gebracht. De tomtom moest even zoeken maar eigenlijk is dat niet nodig. Hoe dichter we bij de school kwamen hoor meer groepjes juffen en een enkele meester we zagen lopen. We just had to follow ūüėČ

Bij de school aangekomen werd ik  welkom geheten door juf Petra, en kreeg ik een mooie Kleuteruni map met daarin notitieblok, pen, enqueteformulier en het programma van deze dag.

De centrale hal/aula van CBS Beatrix was heerlijk ruim en licht. De stoelen stonden klaar voor de presentatie en rechts daarvan stond Merel van Leesvink met alle boeken die gebruikt worden bij de projecten van de Kleuteruni.20160305_091717
Hoe moeilijk voor deze juf om niet gelijk haar portemonnee te pakken en alle boeken die ik nog niet had te kopen. (niet gedaan, want waren er toch écht teveel).

Naast de lange tafel van Leesvink stond een tafel met alle projecten van de Kleuteruniversiteit om in te zien. Juf Anke en juf Els stonden erbij om vanalles te vertellen over de projecten.Heel leuk om projecten die je graag zou willen hebben eerst even in te kunnen zien en er ook vragen over te kunnen stellen.
20160305_134923

Ondertussen kwam ik behoorlijk wat bekenden tegen: Juf Bianca, juf Sanne, juf Rianne, meester Sander en toen spotte ik de tafel van Credu.nl wat leuk om al die materialen die ik op hun website al gezien had nu eens in het echt te bekijken en aan te kunnen raken. De kegelvormen (om bijvoorbeeld poppetjes van te maken voor de verteltafel) maar ook een lichtbak met mooie cijfers en letters. Spiegelcijfers, magneetstaven, glow in de dark stenen en nog zoveel meer.
Het werd dan ook al snel druk bij de tafel.

Om half tien heette juf Sanne¬†(jawel DE juf Sanne) ons welkom en werd er een luid Hiep hiep Hoera! met elkaar geroepen. Na wat uitleg en leuke acties om een project te winnen bijvoorbeeld (DE tip op de STIP) maar ook een heuse “Kikker display” met inhoud! startte de eerste ronde workshops.
Zo heerlijk om zoveel enthousiaste leerkrachten bij elkaar te zien.
Op hun vrije zaterdag.

Filosoferen met kleuters20160305_094234

Ooit op de Pabo kregen we het vak “Filosofie” en dat vond ik destijds al interessant maar op de een of andere manier paste ik het de laatste jaren nog maar weinig toe. Tijdens de workshop kregen we uitleg over de kracht van filosoferen en gingen we ook met elkaar filosoferen. Belangrijk is de rol van de gespreksleidster en welke technieken je gebruikt.

Op sommige punten had ik weer een gevoel van herkenning (ja dat weet ik nog van ‘vroeger’). Je leidt het gesprek maar geeft geen eigen mening als gespreksleider en ook breng je geen kennis in. ¬†Het gaat erom dat de kinderen hun inbreng geven. Belangrijk is om samen te vatten en te blijven (door) vragen.

Ik vond het erg leuk en interessant en wil dit zeker weer gaan proberen met ‘mijn’ klasje. Misschien niet in de hele groep maar wel in de kleine kring om het in ieder geval weer uit te proberen. Eens zien hoe de kinderen reageren.

 

De workshops duren een uur maar wanneer iets interessant is, dan is zo’n uur eigenlijk te kort. Maar de koffie/thee en een koekje stonden te wachten en het was ook weer even tijd om te snuffelen tussen de boeken, projecten en materialen.
Even een praatje maken met mijn collega – ambassadeurs Dieke en (kleutermeester)Rob

Daarna was het tijd voor de 2e workshopronde.

Temperamentvolle kinderen
Iedereen heeft vast wel een blijk van herkenning bij een temperamentvol kind.
Ze zitten vaak vol energie, emotie, beleven dingen heel intens etc… Eva Bronsveld¬†beschrijft het op haar website heel mooi.
Gedurende de workshop kregen we filmpjes te zien en deelden we ervaringen. Ook hier was het weer zo interessant en was er zoveel te bespreken dat een uur eigenlijk te kort is.

Tijd voor de (goed verzorgde) lunch

Broodjes, wraps, fruit, melk, karnemelk en sapjes, koffie en thee.
Tijd om collega’s te spreken, tijd om even te genieten v20160305_134643an de broodjes en ook tijd om nog eens tussen de projecten en de boeken te snuffelen, of de spullen van Credu.

De laatste workshopronde ging van start.
Ik ging naar die van Juf Bianca: De bouwhoek

Over de 5 stappen voor een goede bouwhoek.haagse set kast
Wat ik wel al wist, maar zeker goed om nog eens te horen (omdat ik op veel scholen geweest ben en ik soms ‘iets’ miste in de bouwhoek) De Haagse Set is toch echt wel een MUST voor iedere bouwhoek.

Veel tips, informatie en met zoveel enthousiasme. Hoe heerlijk is dat toch?!
Ik heb al vaker een workshop van Bianca mogen volgen, over andere onderwerpen en inmiddels weet ik dat je met veel bruikbare en praktische tips naar huis gaat.
Geweldig.
Op haar website is veel informatie te vinden
Om je bouwhoek te verbeteren
Ook op haar facebookpagina deelt ze veel informatie

De kegelpoppetjes van Credu zijn erg leuk om er zelf een

poppetje van de m20160305_111733aken, maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om je bouwwerk mee te versieren. Een torentje voor een kasteel bijvoorbeeld.

Begin van de dag lagen er nog heel veel in het mandje maar aan het eind van de dag was de mand toch echt bijna leeg.
Ik ga er in ieder geval deze week iets moois van proberen te maken.

De workshops achter de rug en toen was het tijd voor:

de lezing van Guido van Genechten

Wat een leuke man, vol humor en enthousiasme. Vertelde heel leuk, over de boeken voor kinderen tot 2 jaar, waarom het verhaal voor die kinderen in 1 prent moet worden verteld.
Zij zien namelijk nog geen geheel in een boek maar iedere prent is voor hen een afzonderlijk verhaal.20160305_141329
Hij vertelde over de tot ¬†stand komen van Rikki en als je goed kijkt naar de papa van Rikki, dan k√°n je daar misschien wel iemand in herkennen ūüėČ

Hij liet ook zien hoe hij Rikki en  Klein Wit Visje tekende

En voor we het wisten was ook de lezing voorbij.

Er werd een gesigneerde tekening van Guido verloot en ook het project “Kom uit die kraan” werd verloot. Evenals de Kikker display.

Vervolgens was er nog de gelegenheid om een boek door Guido van Genechten te laten signeren.20160305_150807
Binnen de kortste keren stond er een heel lange rij.
Ook ik heb boeken laten signeren. Erg tof!

Langzaamaan liep het schoolgebouw weer leeg en gingen alle kleuterjuffen en meneren met een goodiebag naar huis. Een heuse “Kleuteruniversiteittas” heel praktisch en mooi!

Ik ben nu voor de 4e keer geweest en kijk weer terug op een zeer geslaagde en inpirerende dag.
Zaterdag kreeg ik van een aantal mensen de vraag: “Heb jij nu inmiddels niet al alle workshops gehad?”
Mijn reactie? “Nee”
Eigenlijk nog lang niet!
En als ik dan kijk naar de inspiratiedagen die nog op stapel staan…

In Almere(inmiddels uitverkocht)  en Venlo en de workshops die daar gegeven worden, dan kan ik er zo wéér drie uitkiezen.

Is het een aanrader de inspiratiedag van Kleuteruniversiteit?

JA JA JA!!
Voor iedereen die werd met kleuters (en peuters) is het een absolute aanrader.
Het heet niet voor niks “inspiratiedag” en ik ben voor de 4e keer vol inspiratie thuis gekomen.

Hieperdepiep HOERA voor de Kleuteruniversiteit.

Op naar de volgende!
Wie weet zie ik jullie daar

Astrid

Wil je nog meer lezen over de inspiratiedag in Dordrecht? Kleutermeester Rob schreef zijn ervaringen op

En Kleutermeester Sander maakte een inspirerend en sfeervol filmpje!

 

Geef een reactie