“Stadsekleuters” op de boerderie?

13041382_565483830279052_3844956152237235646_oWe zitten volop in het thema “Lente” en wat is er dan leuker om een bezoekje te brengen aan een (kinder)boerderij?
Naast de moestuintjes en bloembollen planten in de zandtafel natuurlijk. De groei en bloei van en in de natuur.

Vorig jaar  ging ik met mijn groep naar de boerderij ’t Vinkenbroekske. Een boerderij waar sinds januari ook een kinderdagverblijf geopend is.
Onze oud collega werkte daar  en gelukkig  mochten we bij hen langs komen.

Met 31 kleuters een uitstapje. Dan heb je veel  ouders (en auto’s )  nodig en dat was gelukt. Altijd fijn als er veel animo/hulp is…. Zonder hulp van ouders/oma’s en opa’s ben je met dit soort dingen vaak niks.

Daar gingen we dan, een stuk of 11 auto’s en 31 stuiterende kleuters. We zouden om 10.15 vertrekken maar ja… de inloop begint om 8.30 en dat is lang wachten als je 4, 5, of 6 jaar bent. Dus leg ik de kinderen uit, aan de hand van de dag-ritme-kaarten, wat er gaat gebeuren en waar de wijzers van de klok staan als we weggaan.
De inloop, de kring en het fruit eten duurde voor ons gevoel nog nooit zo lang als op deze vrijdagmorgen.
Maar eindelijk was het dan zover.
De hulpmama’s en papa’s druppelden binnen en de kinderen mochten met zitverhogers naar de mama of papa lopen bij wie zij in de auto zouden zitten.

Het leek wel een optocht met al die auto’s!
Om even voor half elf waren we dan op de plaats van bestemming en stond mijn oud collega ons al op te wachten.
Incl. een heel aantal kleuters en ouders die er al iets eerder waren dan de juf.
“Juf, juf, kijk, ze hebben hier tractors”
“Juf!!! Juhuff!! Er zijn hier kleine kindjes”
We konden al mooi een beetje naar binnen spieken, het kinderdagverblijf in, maar de kinderen  van het kdv die buiten waren keken ook nieuwsgierig naar ons.

We gingen het erf op, richting de koeienstal.  “Ieuw juf, het stinkt hier wel een beetje” “Juf ik mag niet vies worden van mijn moeder” “Juf er ligt hier modder” “Juf kijk eens, mijn laarzen passen in deze plas” “Juf ze hebben hier ook moestuintjes!”
We kwamen langs de speelwei voor de kinderen en daarnaast een weitje waar 2 schapen en een ezel stonden. Er liep een poes rond. Ik vond het bijna jammer dat ik zelf geen kleine kinderen meer heb die hier naar het kinderdagverblijf hadden kunnen gaan. Heerlijk in de buitenlucht en met al die boerderijdieren.
Voordat we daar naar binnen mochten werd er uitgelegd hoe we de koeien moesten benaderen. Voorzichtig met je vlakke hand naar de kop van de koe, niet onverwachts, heel rustig.
Links stonden de koeien en rechts lagen een aantal koeien die een kalfje zouden verwachten. Zij konden lekker liggen.
Daar gingen we dan, 31 kleuters en zo’n 14 volwassenen. “Bah juf, het ruikt hier vies” “Ieuwwwww die koe staat te plassen”
“Oh juf kijk! ik kan deze koe aaien”
Natuurlijk wilde de juf dat zelf ook wel. Ook om te laten zien dat het niet eng hoeft te zijn want voor veel kinderen was het toch wel indrukwekkend, een stal vol koeien die toch echt een heel stuk groter zijn dan jijzelf.

Maar toen gebeurde het…. een van de koeien, deed haar mond open en daar kwam een behoorlijke grijs/roze lap naar buiten en die bedekte een groot gedeelte van mijn hand!
“Juf, hij likt je!!! Juf je hand wordt helemaal nat! Bahhhhhh, da’s toch vies!!!!”
Ja, natuurlijk voelde dat een beetje viezig, glibberig etc.
Maar ik vertelde ook dat de tong niet nattig voelde maar meer als soort van schuurpapier.
Er was natuurlijk geen kleuter die nu mijn hand wilde vastpakken 😉 Ik heb ze daarna natuurlijk wel laten zien dat ik mijn handen ging wassen en dat mijn hand weer helemaal schoon was.

Terwijl we verder door de stal naar achteren liepen waren er ook kinderen die het hooi ontdekten en de koeien wel wilden voeren.
Een van de kleuters merkte op dat de koeien allemaal iets om hun linkervoorpoot hadden… “Juf wat is dat?”
Tja, juf weet veel maar niet alles. Even vragen aan juf Marloes, zij werkt hier en weet het vast wel.
De computer bij de melkmachine kan op deze manier precies registeren welke koe er gemolken is.
Weer wat geleerd!
Voor we van school vertrokken hadden we het er nog over gehad hoe je nu kunt zien of een koe een koe is of een stier. Een koe heeft uiers en dus zagen we veel kleuters een beetje schuin staan of zelfs wat gebukt om te kijken of het echt wel koeien waren.
Een van de kleuters zag een koe met een band om haar nek en riep: “Deze koe heeft een medaille!!”

12984040_10204925206445028_6890173400340941681_o
een koe met een medaille!

Maar dit was een zelfde soort systeem als de band om de poot bij de andere koeien.
Er was ook nog een kleuter (meisje dol op dieren en met name paarden en koeien) die me wist te vertellen dat ook koeien een complimentje verdienen en daar blij van worden.
“Ja juf, je mag ze best vertellen dat ze lief zijn, dat vinden ze leuk om te horen!”

Een aantal kinderen vonden het niet leuk om de stal weer te moeten verlaten om verder te kijken maar er waren ook kinderen die bijna opgelucht keken, weg uit die stal met heel bijzondere luchtjes en hele grote beesten. In de volgende stal waren kalfjes en een paard. Weer nieuwe luchtjes en sommige kinderen vonden het wederom erg vies, anderen vonden het geweldig en super leuk.
Omdat er verschillende hokken waren konden we mooi de kalfjes tellen en gelijkertijd ook zien dat ze niet allemaal even groot waren.

Tot slot kwamen we bij de speelweide en kregen we iets te drinken met wat lekkers.  Konden ze daarna nog even spelen met de tractors en op het heuveltje met de glijbaan.

Volgens mij hebben de meeste kinderen genoten, en de juf ook!

 

 

Eén reactie

Geef een reactie