Opsekopse wereld

Opsekopse-wereldOpsekopse Wereld

Een prachtig vormgegeven prentenboek van Mirjam Hildebrand (kinderpsychologe) en Jolanda van der Burgt
Een boek waarin kinderen meebeleven dat je de vaste structuur kan en mag loslaten en op een andere/creatieve manier tegen de wereld kunt aankijken.

“Siem logeert bij zijn opa en oma. Hij hangt op zijn kop op de bank en ziet dat opa nu anders is. Daar klopt niets van, dat is gek. Dan neemt opa hem mee in de fantasie van de Opsekopse wereld. Waar niets gaat zoals het hoort en dat is ook wel een keertje leuk!”

Het boek neem de luisteraar en de lezer mee in een wereld die even anders is en misschien toch ook wel een beetje hetzelfde.
Lekker gek en dat mag. Voor kinderen die moeite hebben met het loslaten van de structuur van alle dag een mooi boek om mee te leven en ook ervaren/meebeleven wat Siem en zijn opa allemaal doen.
Voor ouders die het het lastig vinden om hun kind hierin te begeleiden staan er handige tips van Mirjam in het boek om je kind te helpen en  uit te dagen om de dingen anders te doen, los te laten en daar van te genieten.
Er staan verder experimenten in voor wat oudere kinderen.

Leuk en plezierig om ze uit te voeren!

Wat ik van het boek vind:

De voorkant heeft een vriendelijke en liefdevolle uitstraling. Je ziet Siem, een jongetje met een blij gezicht gebogen in het gras staan en zijn spiegelbeeld in een plas water.
De zacht blauwe achtergrond straalt rust uit. En die rust blijft ondanks alle gekkigheid in het boek behouden.
Wanneer je het boek openslaat staan er direct  tips om met je eigen kind te gaan ondernemen. Hoe kun jíj met je kind/kinderen/klas de dingen net even anders doen, net als Siem. “Hoe kan jij ook een ‘Opsekopse’ worden?”
Op een rustige en speelse  manier laten opa en Siem zien hoe leuk de “Opsekopse” wereld is en wat er dan allemaal anders is.
De normale dingen worden verwoord en vervolgens omgedraaid, zodat het opsekops wordt.
Siem is groot en opa is klein, opa moet Siems pyjama aan, wat zou er dan gebeuren?!
Je ziet Siem en zijn opa aan de eettafel zitten, maar waar zit Siem en waar zit opa? En wat vies was is ineens lekker en andersom. Hele grappige en herkenbare prenten en situaties in het boek.
De prenten bevatten grappige details door bijvoorbeeld insekten op de pagina’s ook een gezichtsuitdrukking te geven.
Daar kun je vervolgens ook weer een gesprek rondom starten.

Opa en Siem hebben het naar hun zin in het boek, alles is lekker anders, misschien zelfs een beetje gek maar ze nemen hun “Opsekopse” taken heel serieus. Tot oma komt…. zij snapt er niets van en is boos, maar “boos” is in Opsekopse wereld natuurlijk iets heel anders…
Siems vriendje Max wordt ook betrokken in de Opsekopse Wereld van Siem en opa.
Durft Max  dat wel? Durft hij mee te gaan in het creatieve denken van opa en Siem?

Ik vind het een ontzettend  leuk en fantasierijk boek.Het stimuleert creatief denken en helpt dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Als oma of opa altijd voorleest, doen we het nu eens Opsekopse en draaien we de rollen om ? Grappig en leerzaam, stimuleert het creatief en fantasievol denken.Je kunt het spel beïnvloeden/manipuleren een erg leuk voorleesboek. Anders dan standaard. Samen zoeken naar andere oplossingen dan de voor de hand liggende.

Heerlijk om de tips te gebruiken, thuis of in de klas, in een groepje of individueel. Ook beeldende activiteiten zijn leuk om hierbij te bedenken.

Titel: Opsekopse Wereld
Uitgeverij: Droomvallei
Druk: Oktober 2015
Schrijver: Mirjam Hildebrand
Illustraties: Jolanda van der Burgt
ISBN: 978-94-91886-31-7

Cijfer van juf Astrid: 9

 

Geef een reactie