Recensie: Doe je mee met Bobbie?

doe je mee met bobbie
Laatst kwam ik op facebook dit boek tegen en het maakte me nieuwsgierig.
Ruth Wielockx, de schrijfster, liet weten dat het boekje gebaseerd is op Schrijfdans. Ik werd direct enthousiast want ik werk in mijn kleutergroepen graag met Schrijfdans. Hoe leuk zou dit boekje dan zijn als aanvulling?

Bobbie houdt van actie.
Hij vliegt met de HELIKOPTER,
vaart met de BOOT en racet met de RACEAUTO.
Doe mee met Bobbie en volg het reliëf met je vingers.
Dat wordt een spannend avontuur!
Een uniek conceptboek dat beweging aanmoedigt en
steeds opnieuw herlezen zal worden.

 

Het boek is van karton, lekker stevig en gebruiksvriendelijk voor de peuters en kleuters. Heel handzaam. Op iedere bladzijde doet Bobbie iets anders. De prenten zijn kleurrijk en nodigen uit om uitgebreid te bekijken.
Op iedere rechterpagina is een reliëf om met je vinger te volgen. Op speelse wijze maken kinderen zo kennis met (schrijf) patronen.

Ons neefje van bijna 3 pakte het boekje uit mijn handen en begon met aanwijzen van alles wat hij op de pagina’s zag. Vervolgens had zijn zusje van 5 in de gaten dat je met je vinger de patronen van de voertuigen kon volgen.  Dat wilde mijn neefje uiteraard ook proberen en dat deed hij dan ook keer op keer. Rechtsom en linksom.
Het grappige was dat ook mijn eigen kinderen (inmiddels 10+) toch stiekem de weggetjes van alle voertuigen even wilden volgen en voelen.

Ideeën voor in de klas of in je groep:

Je kunt met dit boek alle kanten op.
Er komen  verschillende voertuigen en beroepen aan de orde waar je mee aan de slag kunt als weekthema bijvoorbeeld. Je kunt de weggetjes en patronen natuurlijk nadoen in zand en scheerschuim, of namaken met klei.
In de speelzaal of gymzaal kun je, wanneer je de patronen op de vloer in het groot tekent ook lopen, zo kunnen de kinderen de beweging van de patronen met hun hele lichaam ervaren.
Als  je ‘danslinten’ hebt kun je, als de kinderen iets groter zijn ook die bewegingen maken.
Teken de patronen zelf op grotere vellen papier en laat kinderen een balletje of watje blazen.
Wanneer de kinderen het met hun hele lichaaam hebben kunnen ervaren en doen, en het met de vingers in zand, scheerschuim etc. hebben kunnen namaken, zou je daarna over kunnen gaan op grote vellen papier. Met wasco, stift, potlood etc…

 

Boekgegevens
Titel: Doe je mee met Bobbie?
Auteur en illustrator: Ruth Wielockx
Genre: peuterboeken, vanaf 2,5 jaar
Uitgave: hardcover, 22 pagina’s
Uitgever: Clavis Uitgeverij, september 2017
ISBN: 978 90 44829 77 8
Cijfer van juf Astrid: 8,5

Geef een reactie