Thuisonderwijs puzzelpret

Wat een berichtgevingen allemaal he? De afgelopen dagen. Het Coronavirus beheerst het volledige nieuws, heel Europa en ver daarbuiten.
Veel kinderen zitten snotterig thuis. Ouders houden hun kinderen uit voorzorg thuis.

Maar wat doe je de dan de hele dag?
Alleen maar t.v. en telefoon/laptop/tablet wil je natuurlijk ook niet.
In een vorig blog schreef ik al wat je buiten zou kunnen doen maar er is natuurlijk ook genoeg te doen binnen.

Wat dacht je van puzzelen?
Als kindereen  puzzelen is dat goed voor de ontwikkeling van de oog – hand coördinatie. Kijken naar de stukjes en het juiste stukje op de goede plek leggen. Passen en meten, niet ieder stukje past goed. Ook de fijne motoriek wordt aangesproken. Je moet het stukje tussen duim en wijsvinger pakken en dan weer op het plekje binnen de puzzel plaatsen.

Daarnaast is het goed voor de hersenen, ze worden geprikkeld en uitgedaagd. Het heeft te maken met ruimtelijk inzicht. Dat heb je ook weer nodig voor bijvoorbeeld het leren lezen.

Het kind leert ook geduld te hebben, soms lukt het niet gelijk, moet je er even vanaf een afstandje naar kijken om weer verder te kunnen.

Hoe ga je te werk? Maak je eerst de buitenste rand? Zodat je een kader krijgt waarbinnen je de andere stukjes weer kunt plaatsen?

Wordt een puzzel te gemakkelijk? Dan kun je een moeilijkheidsgraad inbouwen… Leg de stukjes her en der in de ruimte waar de puzzel gemaakt wordt. Het kind moet dan gericht gaan kijken. Welk stukje heb ik nu nodig?
Of hussel 2 puzzels doorelkaar….

Speciaal voor jullie heb ik een puzzeltje gemaakt van 30 en van 9 stukjes.
Ik zou het leuk vinden als jullie de foto’s delen wanneer je kind of jullie kinderen aan het puzzelen zijn.

Tip: print op stevig papier of lamineer.
Dan blijft de puzzel langer mooi

Geef een reactie