Was Jozef onze timmerman?

12356863_1739555119605595_2396277457245163903_o.jpgEen verhaal uit de ‘oude doos’

Het is alweer een aantal jaren  geleden, dat het de dag voor de kerstvakantie zou beginnen was. Ik werkte in groep 1/2 en de avond ervoor hadden we een hele leuke gezellige kerstmarkt gehad. De kinderen waren moe en een beetje op en ik voelde mij ook een beetje duffig.
Vandaag, de laatste dag voor de kerstvakantie,  was anders dan andere dagen.
We gingen naar de kerk!
Omdat het een vrij grote school was, werd de school in 2 groepen opgesplitst en mochten wij ‘pas’ om half elf in de kerk zijn.

Na de inloop gingen we gezellig in de kring. Het was gezellig druk in de kring. Naast de juf waren er ook 2 stagiaires en  ook nog 2 mama’s die ons kwamen helpen met beschuiten smeren en ranja schenken.
Uiteraard wilde ik graag van de kinderen weten waarom we beschuit met muisjes zouden gaan eten. Zouden ze een idee hebben?
– had juf een baby in haar buik?
– had een van de mama’s een baby in haar buik?
– een van de stagiaires misschien?
– een andere juf mogelijk? Of was een van de kleuters grote broer of zus geworden?

Uiteindelijk waren er een aantal kinderen die wel begrepen dat de beschuiten waren  vanwege de geboorte van Jezus.

Natuurlijk hoorde hier het kerstverhaal bij, Mijn boekenkasten puilen bijna uit en mijn favoriete boek rondom de geboorte van Jezus  is toch het boek van Marianne Busser & Ron Schröder

Het kerstverhaalhet kerstverhaal

Er is een passage in het boek dat Jozef een timmerman is…
En terwijl  ik de kring rondloop om de mooie prenten van Alex de Wolf te laten zien…. merkt er een kleuter het volgende op:
“Juf, als Jozef een timmerman is…. dan heeft hij vast ook onze tafels en stoelen gemaakt toch?!” Een hoopvolle blik keek mij aan en de discussie kwam los in de klas…
Kon Jozef dit gedaan hebben? Was dit verhaal niet al heel oud en heeeeeeeeeeeel lang geleden? Zou dat kunnen? Zou Jozef alle stoelen en tafels van onze school gemaakt hebben? En ook die van alle andere scholen in Nederland? Of op de wereld?
We kwamen tot de conclusie dat Jozef zeer waarschijnlijk niet onze tafels en stoeltjes had gemaakt, maar dat dat wel heel leuk geweest zou zijn…

Geef een reactie