Klassiek in je groep

Een paar jaar geleden schreef ik er al eerder over (zie hier). Klassiek in je klas.
Dat kan best. Het hoeft niet altijd Juf Roos, K3, kabouter Plop of Kinderen voor Kinderen te zijn.
Ik zette het al een aantal keren aan tijdens de speel/werkles.

Onze stagiaire kwam destijds met het idee om klassiek te gebruiken tijdens een muziekles maar daar ook een beeldende werkvorm bij te gebruiken.
Uiteraard wilde ze graag bewegen op muziek met de kleuters. Daarbij wilde ze ook aan de kinderen laten horen en zien dat je verschillen in muziek kunt horen m.b.t. emoties.

In de kring heeft ze vier verschillende muziekstukken laten horen en de kinderen daarop laten bewegen.
Mooi om dan gelijk al te bemerken dat niet ieder kind hetzelfde hoort in een muziekstuk. Daar waar de een ging bewegen als een vlinder, werd de andere een dansende zwaan.

Maar er waren ook kinderen die het nog moeilijk vonden om mee te bewegen  en liever aan de kant bleven staan om te kijken naar wat de klasgenootjes deden.

lente muziek

Nadat de kinderen hadden bewogen op de muziek en we er ook over gesproken hadden. Wat hoorde je voor instrumenten, hoe voelde de muziek? Werd je er boos/blij/verdrietig of iets anders van? Interessant om dan ook stil te staan bij de vraag “kan het antwoord ook fout zijn?””Beleving van muziek kan voor iedereen natuurlijk anders zijn”.

Alle kinderen kregen vervolgens een A3 vel papier en een potlood.
Ze mochten nu gaan tekenen. Sommige kinderen begonnen lijnen te tekenen, zachte lijnen of juist heel dikke harde lijnen. Anderen tekenden juist bloemetjes oid.

Vooraf was ik erg nieuwsgierig, hoe zou deze les verlopen? Ik vond het erg leuk en samen met de stagiaire kwamen we wel tot de conclusie dat het prettiger is om een les als deze in de speelzaal te doen.
Echter door het weer en gymtijden was de speelzaal al bezet en hebben we in de klas gewoon alle stoelen en tafels aan de kant gezet.
De kinderen en ik hebben toen wel besloten dat we dit zeker vaker zouden doen!

Geef een reactie