Overprikkeling

Overprikkeling, of het gevoel dat je emmertje overloopt.
Herken je dat?
Je kind is gevoelig maar kan ook een vurig temperament hebben, waarbij de omgeving weleens kan denken: “Zo heej, waar komt dat vandaan?!”

En niet alleen de omgeving, jij als ouder zult dat soms ook wel hebben…
Emoties die dan ‘zomaar’ ineens aan de oppervlakte komen…
Je vraagt jezelf weleens af, ligt het aan mij, kan ik iets doen, is er iets mis…..
Aan de andere kant zegt je gevoel wellicht iets anders… Er is niks mis…

Wanneer je kind naar school geweest is, of de opvang dan komen alle emoties er thuis uit. Boosheid, frustratie of trekt je kind zich juist helemaal terug.
De sfeer wordt negatief in huis. Je kind is moe, heel erg moe.
Heeft geen zin in eten en drinken, wil niks meer. En wanneer jij dan toch wilt proberen (je kind moet tenslotte eten, toch?) dan barst het bommetje.
De emmer is overloaded.

De overprikkeling is een feit…
Maar, hoe kun je dat nu voorkomen? Of zorgen dat de overprikkeling langzaam weer weg zakt en de sfeer in huis weer prettiger wordt?

Wellicht herken je de overprikkeling van jezelf…
Wat helpt jou om te ontprikkelen?
Bij mij helpt een douche, even letterlijk alles van mij af spoelen, of even een heerlijke wandeling in de natuur, wind door de haren, even alles weg laten waaien. Een meditatie wil ook nog weleens helpen.

Toch is dit voor kinderen nog niet altijd haalbaar of hebben ze er geen zin in…

Wat wel kan helpen, om te zorgen dat ook de overprikkeling bij jouw kind wat minder wordt… De emoties zakken en het emmertje niet meer overvol is…

Mijn vriendin vertelde dat wat bij haar helpt, en bij haar kinderen ook… is vertragen…. Alles in een versnelling lager, alles heel langzaam en vooral ook heel bewust gaan doen. Haar kinderen gaan daar steeds beter op… Het helpt ze.
Je kunt het ook mindful bezig zijn, noemen.
Zo werk je aan je eigen mind en stressgevoelens, maar ook aan die van je kind. Goed voorbeeld doet vaak goed volgen.

Wat veel kinderen ook prettig vinden, is bellen blazen…. Wanneer je dat probeert door eerst in te ademen via je neus, en dan uit te ademen via je mond en de bellen te laten komen… is dat natuurlijk prachtig. Je kunt de bellen nakijken, of juist even kapot prikken… Dat sensorische gevoel, van de bel tegen je vinger, of je neus, kan heel prettig zijn.

Beweging is altijd een goeie om ook die prikkels te verwerken en kwijt te raken. Lekker buiten spelen, maar speel ook mee. of ga mee. Op de fiets naar een speeltuintje, of gewoon een rondje fietsen. De hond uit laten etc…
Een speeltuin kan heel prettig zijn, maar wanneer je overprikkeld bent en de speeltuin vol kindjes, kan het ook averechts werken.

Wat ook heerlijk kan helpen, en er voor zorgt dat je ook weer even goed kunt aarden…. is springen.
Of stampen.
Touwtje springen kan helpen, of een soort van hinkelspel, goed met de (blote) voeten op het gras of in het zand/aarde.

Wat werkt bij jou?
Wat helpt jouw kind?
Ik ben benieuwd. Laat je het mij weten?


Geef een reactie