Zo was mijn dagBoek

Tien jaar geleden ontstond dit dagBoek. Vanuit een behoefte voor mijn eigen kinderen.
Het werkte, het werkte ook voor andere kinderen….

Mensen die mij al wat langer volgen weten dat ik jaren als leerkracht, pedagogisch medewerker en coach gewerkt heb. Nu als holistisch leerkracht & kindercoach. Alles met heel veel plezier en bevlogenheid, naast het runnen van mijn gezin, met ondertussen 3 pubers/jong volwassenen.

In al die jaren, als pedagoog heb ik gemerkt dat veel kinderen (maar ook volwassenen) moeite kunnen hebben met het zien van de fijne en positieve momenten die iedere dag met zich mee brengt. Zéker in de afgelopen 2 jaar waarin we natuurlijk zeer beperkt waren en soms nog zijn. Geen school, geen werk, online, elkaar niet kunnen of mogen zien.
Die positiviteit is lastig te zien soms, en heeft het er zeker niet makkelijker op gemaakt. Wanneer je de krantenkoppen en nieuwsberichten hoort en leest.
Zeker onder de jeugd. Depressies en eenzaamheid etc…. Wanneer je iemand vraagt hoe zijn of haar dag was komen de negatieve zaken vaak het eerst boven tafel.

Ik snap het wel, en toch….. waarom komen de negatieve dingen eerder omhoog, dan het positieve?Ik merkte dat ook mijn eigen kinderen (en kinderen uit de groepen waarin ik werkte) dat zij het soms ook behoorlijk lastig vonden om de leuke zaken te vertellen wanneer je de dag probeerde te evalueren. Dat was 10 jaar geleden al zo . Toen besloot ik (eerst voor mijn eigen kinderen, later ook voor anderen) een positief dagboekje te maken.

Schrijven in een dagboek…. pfoeh, is dat wel leuk, hoe begin je, hoe doe je dat? Waarom dan….
Eerlijk zijn en uitleggen, ook aan jonge kinderen. Wanneer je als ouder eerlijk bent, zeker ook wanneer je zoiets zelf ook lastig vindt, helpt. Samen het proces in gaan. Alle begin is moeilijk en ook voor de kinderen was het soms lastig. Wat was er fijn of leuk vandaag… (voor ons als volwassenen is dit al een opgave soms, om dat te kunnen zien).
We begonnen eenvoudig. Soms kwam en we niet verder dan “we hebben dit of dat gegeten en dat vonden we lekker”

Maar naar mate we iedere dag, de dag even (soms kort, soms wat langer) gingen doorspreken en we meer keken naar al het fijns lukte dat steeds beter.

Kinderen ontwikkelen zich, wij, als volwassenen ook en zo dus ook het dagboekje…in de loop der jaren ben ik vaak aan het schaven en tekenen geweest omdat ik meer wilde met dat positieve dagboekje wat bestond uit a5 papiertjes.

Zo is het “Zo was mijn dag Boek” ontstaan. 5 jaar geleden op A4 formaat. Voor mijn eigen kinderen, waarbij ik zag dat het werkte, en later dus ook voor kinderen uit mijn klas, voor coachees en andere kinderen, waarvan de ouders de meerwaarde zagen in dit dagBoek.

Een jaar later kwam daar ook “Mijn pot vol zonnestraaltjes” Een glazen potje met zonnige briefjes, daarop kun je iedere dag 1 “pluk de dag” momentje schrijven en in het potje doen.

Het fijne van het “Zo was mijn dagBoek” en “Mijn pot vol zonnestraaltjes” is dat je na een week al kunt gaan reflecteren, terugkijken…. al die fijne momentjes bij elkaar, kijk eens wat heerlijk.

Natuurlijk is er ook ruimte voor dingen die minder fijn en niet zo leuk zijn, want zo is het leven en ook deze mogen opgeschreven worden.
Maar de nadruk ligt op het positieve. Daarnaast is er genoeg ruimte voor creativiteit, want niet ieder kind vindt het fijn om te schrijven.

Op dit moment leg ik de laatste hand aan de verbeterde versie van het dagBoek.
Pre-orderen kan door te reageren op dit bericht (dan neem ik contact met je op)
Mailen is ook mogelijk en daarnaast is een berichtje via facebook en instagram uiteraard ook mogelijk.

Geef een reactie