Samen een middag met je kind

Huh, Astrid, waarom nu weer over advent?
Voor velen zitten we natuurlijk middenin de Sintfestiviteiten.
En daar zijn we ook naar opweg…. maar vandaag zondag 27 november 2022 begint de eerste adventweek.
Op weg naar “licht” opweg naar meer en meer naar binnen keren. Naar jezelf. Je -ik-
Advent(us) staat voor: De komst van het licht op de aarde.

Een mooie reis… wellicht niet altijd gemakkelijk. Vroeger stond ik daar zeker niet bij stil. Advent was die krans met 4 kaarsen die er op school werden aangestoken, iedere week 1, met een stukje verhaal erbij en een liedje.
Een lied dat mij vandaag de dag nog steeds bij gebleven is en ik ieder jaar zing.
Maar, advent was ook die kalender met vakjes waar een chocolaatje achter zat.
De kalender kreeg ik, volgens mij, bij mijn schoen, of op 5 december wanneer het pakjesavond was…

Ondertussen begrijp ik dat de vakjes van 1 t/m 24 december bedoeld zijn om stapje voor stapje bewust te bewegen naar kerstavond.
De avond/nacht dat het kindje Jezus geboren is.

Maar voordat dat zo is, zijn er dus (dit jaar meer) 4 weken, adventweken voorafgaand aan kerst…
Wat ik heel mooi vind is de adventkrans met 4 kaarsen. Waarbij iedere kaars symbool staat voor een nieuwe week. Door iedere week een nieuwe kaars erbij, ontsteekt het licht meer en meer, wordt het lichter, ‘verdrijft’ het duister en de donkerte. Het licht, symbolisch voor hoop. In deze periode zijn de uren dat het licht is korter dan de uren dat er schemer en donkerte is. Tijd om naar binnen te keren (letterlijk en figuurlijk). Met je aandacht bij jezelf zijn.
Bewust daar de tijd voor nemen, hoe moeilijk dat ook zijn kan…. we halen natuurlijk ook steeds meer licht naar binnen. Prikkels ook…. Tv, internet, games etc…. versierde huizen vol lampjes en lichtjes, kerstbomen etc….

Maar hoe fijn en mooi kan het zijn om juist vanuit de donkerte heel langzaam, met adventkrans, een lichtje te ontsteken. Zelf te zijn, bewust met jezelf. Met aandacht.

‘Vroeger’ in de klas maakte ik, net als mijn kleuterjuf 41jr geleden, de klas niet mega verlicht met de tl-lampen die er in de klas waren, maar liet ik de donkerte toe. Zag ik samen met de kinderen het buiten langzaamaan lichter worden en met de adventkrans, een kaarsje aanstekend, liedjes zachtjes zingend.

Dat er nog veel meer bij advent hoort leer ik met de jaren meer en meer.

Die adventkalender met snoepjes/chocolade en andere cadeautjes ken ik ook wel. Maar wanneer ik een adventkalender met kinderen maak, gaat het daar dus niet om.
Maar komen er juist momenten van bewust zijn, liefde, aandacht voor jezelf en voor de ander. Liefde, saamhorigheid…. Leuke opdrachtjes om bij de filosoferen en fantaseren.

Wil je daar meer over weten? Met je kind thuis aan de slag?
Dat kan, voor €3,= kan je de download en filmpje ontvangen, waarin ik uitleg hoe je deze adventkalender zelf kunt maken.
Gun jij jezelf dit cadeau waarbij je een fijne middag/avond/ochtend met jouw kind(eren) kunt hebben.
In de webshop kun je hem aanschaffen en ontvang je na bestelling binnen 24u de video en download.Geef een reactie