December; maand van verwondering of overprikkeling?

Met Sint alweer een week achter ons en kerst in het verschiet is er vast thuis en op school ook weer vanalles gaande.
Op school maken de sintversierselen binnen no time weer plaats voor de kerstboom. Mogen leerkrachten en ouders weer gaan nadenken over kerstontbijt of kerstdiner.
Kerstmusical, kerstspel etc….
Als ouders komt er ook vanalles op je af. Welk hapje mag je gaan bereiden (met je kind) maar ook zullen er vast kerstvieringen en borrels zijn op en met je werk.

Hoe redt je het thuis…?
Is de overgang groot geweest? Is er verwondering, staat de kerstboom al, hoe is het op school op de sportclubjes etc….Is het (zoals je op tv zo vaak ziet in commercials enzo) lekker knus, gezellig, kaarsjes aan etc….
Of is het helemaal niet zo idyllisch en probeer je alle ballen nog hoog te houden ivm kerstdiners, samen zijn met familie en/of vrienden etc…. met deze kou en het vroege donker zijn en het late licht, zit ik zelf het liefst binnen. Wanneer de zon schijnt is het heerlijk om met de hond buiten te lopen, wat vitamine D op te doen.
Maar wanneer het druilerig en somber is, blijf ik liever binnen.
Mijn lijf geeft ook aan dat het een tandje terug mag, even wat rustiger.
December, richting midwinter, richting de 4e advent is dat ook eigenlijk het moment om naar binnen te keren. Naar jezelf te kijken. Wat speelt er, wat mag nog verwerkt en opgelost worden om daarna weer langzaam, samen met de natuur weer richting het licht te gaan.

Ikzelf wil graag wat meer naar binnen keren. Maar december is hier ook de maand dat er veel op mij ligt te wachten. Ook leuke dingen hoor. Maar met 2 jarige kinderen in december (feestjes en natuurlijk het feest voor familie) is het toch nog een hoop geregel. Zou ik soms het liefst even in een holletje kruipen en er niet meer uit komen…. Al vind ik dat dan stiekem ook minder fijn, omdat ik in deze tijd juist heel graag samen ben mijn kinderen en partner.

HOe is dit voor jullie? Komen jullie december relaxt door, of is het een struggle en ben je blij als het strakjes januari is? Hoe is het voor jullie kinderen? Kunnen ze genieten van alles wat er gaande is, ook op school. Of ervaren zij drukte/stress en vinden ze het helemaal niet zo fijn? Als kind voelde ik mij rond kersttijd vaak ziek, misselijk enz…. Er kwam dan op school best veel op ons af… Knutsels, kerststukjes, kerstspel, in het donker naar school, naar de kerk etc….
Best leuk hoor, maar ook een hoop dingen die heel anders gaan dan ‘normaal’ en dat maakt het dan juist weer spannend.
Toen mijn kinderen nog in de basisschoolleeftijd waren, bemerkte ik dat ook…. Zij hadden er ook ‘last’ van.
Wilden wel vanalles, maar het zorgde ook voor veel te veel prikkels. Overzicht creeeren is dan prettig. Ik maakte een soort van aftel kalender, waarop precies te zien was wat er allemaal nog aan kwam. En…. (dat is misschien een besef moment) je kunt ook keuzes maken!
Niet alles moet of hoeft…. Wanneer iets niet goed voelt voor je kind, dan is ‘NEE” ook een antwoord om te geven.
HOe leuk en goed bedoelt alles ook kan zijn. Soms is en…en….en…en…en gewoon teveel.
Voor je kind, of voor jou of voor jullie beiden.
Je hebt er niets aan om samen overprikkeld en dwars of moe te zijn. Boze buien te hebben enz….Daarom liet en laat ik kinderen (en mijzelf ook) vaak tekenen, of lekker krassen… Wanneer ik bemerk dat ikzelf of de kinderen teveel prikkels ervaren, geïrriteerd raken, boos of juist verdrietig zijn.
Even de emotie eruit.
Voor wie mij al langer volgt is dit geen nieuw nieuws, maar iets wat je al vaker gelezen hebt.

In deze tijd van kaarsjes kan het ook heel fijn zijn om kaarsjes aan te steken en naar de vlammetjes te kijken, te zien hoe hoog de vlammetjes komen, kijken naar de kleuren ervan.
En ademhalen. Diep in ademen, even vast houden en daarna wat langer uitblazen dan dat je hebt ingeademd.
Een fijn warm wintersverhaal of sprookje kan ook heerlijk zijn om samen van te genieten, duurt het verhaal wat lang? Deel het dan in stukjes op en probeer niet krampachtig vast te houden aan het verhaal wanneer je kinderen of je kind duidelijk de aandacht aan het verliezen is.

Wat werkt er bij jullie thuis? of bij jou op school?

Geef een reactie