Waarom laten we jonge kinderen vaak nog teveel stilzitten?

Kinderen en bewegen….

We weten het (denk ik) allemaal wel… Kinderen leren en ontwikkelen door te spelen, te bewegen….

Van geboorte af aan. Door te bewegen met armen, benen, handen etc… ontdekken babies hun lijf, hun lichaam, wriemelen met de vingers en de handjes. Ontdekken dat ze dingen kunnen vastpakken. Leren rollen, kruipen enz…. In het eerste levensjaar is de groei en ontwikkeling enorm!

We leren met vallen en opstaan. In deze eerste levensjaren is dat ook letterlijk het geval.

Door je te bewegen in de ruimte om je heen en wat later ook de ruimte die verder ligt dan je huis, je kamer, de tuin, ontdekken kinderen.

Leren kinderen. Spelender – en Bewegenderwijs.

De afgelopen maanden heb ik veel gelezen (weer) over de ontwikkeling van het jonge kind t/m 7 jaar…. daardoor ben ik mij wel het een en ander gaan afvragen, krijgen kinderen wel genoeg mogelijkheden om daadwerkelijk vrij te ontdekken en bewegen en zo te leren?

De beweegdrang die kinderen hebben ís er nu eenmaal. Zo ontdekken en leren zij zichzelf en de wereld om hen heen (ver)kennen. Maar in hoeverre beperken wij dit als samenleving? Door bijvoorbeeld: wipstoeltjes, maxicosies, kinderstoelen etc…

En later op de opvang en op school. Hoeveel tijd brengen jonge kinderen door op een stoel, aan een tafel. Omdat dat van ze verwacht wordt, van ons… als volwassen maatschappij.

Stilzitten en luisteren, niet bewegen.

Ik heb het niet over wat is goed of wat is fout…. Maar al lezende ben ik mij wel van alles aan het afvragen….. Waarom verwachten wij van jonge kinderen toch (nog steeds) dat ze zoveel stil zitten… Tot EN MET 7 jaar (en later natuurlijk ook) maar in deze leeftijd is het zo belangrijk om te bewegen, te ontdekken en te groeien. Fysiek en mentaal. Waarom zitten kinderen op school dan toch nog zoveel op een stoel (passief/actief) te luisteren en kijken… vanaf 4 jaar.

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten hierover en zienswijze.

Laten we het gesprek er over aangaan en laat een reactie achter.

#bewegen #motoriek #groei #ontwikkeling #jongekind #baby #peuter #kleuter #schoolkind #stilzitten #bewegendleren #spelendleren #bewegenenspelen #pedagoog #holistischpedagoog #antroposofie #steiner

Geef een reactie